Om FC Växjö

Vår klubbhistoria

547285_559730894080515_1616933569_n

Föreningen bildades 1989 av många fotbollsintresserade som av olika anledningar inte kunde delta i befintliga föreningar och startade föreningen PARS idrottsförening, som i huvudsak bestod föreningens medlemmar av perser där av också namnet. Idrottsmässigt var föreningen på bra väg att trappa upp till division 5 men för utvecklingen kom även det ekonomiska att spela en stor roll och ekonomiska svårigheterna tvingade föreningen att fundera för nedläggning.

Satsning på mångfald

Räddningen kom då många andra etniciteter än perser också blev intresserade att vara med, man döpte då föreningen till ARYO idrottsförening, denna gång var föreningens medlemmar av olika ursprung men dominerades av asiater dvs. araber och perser. Trots denna utbredning kom det ekonomiska ännu en gång att spela sin roll och åter igen riskerade föreningen att lägga ner, detta 1993.

1994 kom räddningen, då skola och barn omsorg (Växjö kommun) skrev ett ekonomiskt föreningsavtal med föreningen som gick ut på att föreningen skulle driva en öppen verksamhet för främst barn och ungdomar på en gård (Bergendahlska Gården) i centrala Växjö. Denna gård drevs av två näringsidkare med bland annat catering och i avtalet innebar också ytterligare ett namnbyte för föreningen till Bergendahlska IF.

Tydligt samhällsengagemang

Föreningen som hade fotboll som huvudsaklig sysselsättning kunde nu utvecklas och bredda sin verksamhet med bland annat Work-out, biljard, schack, bordtennisturneringar, video- och diskussionskvällar samt löparträning och fotbollsskola för barn.

Med detta arbete syftade man till bra kamratskap och bra kontakt mellan svenskar och invandrare samt genom bra aktiviteter bekämpa våldet i samhället.

Med sitt namn i behåll flyttade föreningen 1998 sin verksamhet och sitt kansli till bostadsområdet ARABY, ditt de flesta medlemmarna kommer ifrån.

Sedan sin flytt till bostadsområdet har föreningen bara utvecklats positivt och breddat sin roll som en stabil förening med sitt rätta syfte.

År 2006 vann BGIF för första gången div. 6 med Jerry Sandberg som Huvudtränare. Avancemanget till Div.5 innebar mycket jobb för att försöka vinna och flytta up till div. 4. Det var mycket nära att BGIF tog hem div. 5 men på grund av inställda matcher som innebar 4 matcher i raken på bara en vecka var det svårt att hålla hela 90 min. Bgif kom på fjärde plats men inte långt ifrån 2:an.

Framgången fortsätter

Mycket har hänt sen dess, Hösten 2007 skrev Alexander Gitselov och Saso Atanasoski på för Bgif. Med Gits som Huvudtränare och Saso som Assisterande hoppas vi kunna breda ut truppen och maximera kvalitén och konkurrensen i laget. Som sagt mycket har hänt sen dess och Bgif’s A-trupp har bara förbättrats till det bättre. Rutinerade tränare är vad som krävs för att komma up till div.4 mm… 40 spelare som med tiden har minskats ner, Nu består truppen av 24 spelare och konkurrensen är stor.

Även ett p16 lag har nu startat igång igen. En ny Huvudtränare har skrivit på och ska träna p16 som med tiden kanske kan flytta up spelare till A-laget. Välkommen Peco Pecakovski till Bergendahlska.

År 2008 är ett viktigt och stort år för alla medlemmar inom organisationen, mycket har hänt, I slutet av april lanserades den nya hemsidan. Ett fint samarbete mellan Bgif’s Admin Momme och Inedita graphiska design startades. Inedita bygger hemsidan från grund till topp. Inedita som numera även är Bgif’s fotografer. En bra hemsida är viktigt för att nå ut till unga kretsar och för att bredda föreningens verksamhet inför framtiden.

931300_516116898441915_156331892_n

FC Växjös styrelse 2016

Föreningsordförande

Bakhtiar Mohammed
info@fcvaxjo.se

Övriga ordinarieledamöter

Antonio Valencia

Nestor Luzolo

Suppleanter

Yesab Kidane